Ana sayfa alçı&sıva alçı sıva ustası 05525575786

alçı sıva ustası 05525575786

978
0
alçı sıva ustası
alçı sıva ustası

alçı sıva ustası

imex dekorasyon izmirde alçı sıva uygulaması yapar 05525575786

Alçı Sıva Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.ALÇI SIVA DEPOLAMA:

Alçı, kireç veya çimento torbalarıyla karışık depolanmamalı, özellikle su ve nemden korunmalıdır.

alçı sıva ustası
alçı sıva ustası

2.ALÇI SIVA İÇİN YÜZEY HAZIRLIĞI:

Alçı sıva; gazbeton, brüt beton, ahşap, metal vb. her türlü yüzeye uygulanabilmektedir. Uygulama yapılacak yüzey aderansın sağlanması açısından; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı veya çok düzgün olmamalıdır. Yüzey çok kuru ise uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır. Boyalı yüzeylere ise uygulamadan önce çentik atılmalıdır. Brüt betonlar üzerindeki pürüzler alınmamalı yüzey pürüzsüz hale getirilmemelidir. Gerektiğinde yüzeyler çekiçle pürüzlü hale getirilmelidir. Sıva uygulamaları öncesinde yüzeylerin hazırlanması ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

3. ALÇI SIVA İÇİN DESTEK ELEMANLARI:

Büzülme, genleşme, oturma gibi binanın yapısal hareketleri veya titreşim sonucu kolon, kiriş, döşeme ve duvar gibi yapı elemanlarında oluşabilecek çatlamalar, sıva yüzeyinde çatlaklara yol açabilir. Çatlama riskini azaltmak için farklı malzemelerin birleşim yerlerine sıva filesi uygulanmalıdır.

4. ALÇI SIVA KALINLIĞI:

Alçı sıva kalınlığının fazla olması halinde sıva uygulamaları 1 gün arayla ve iki aşamada, ilk kat mastarlanmadan yapılır.

5. KURUMA:

Alçı sıva uygulanan yüzeyde boya aşamasına geçmeden önce yüzeyin mutlaka tamamen kuruması beklenmelidir. Aksi taktirde yüzeyde kabarma meydana gelir. Farklı markada ve farklı türde alçılar, değişik oranlarda karışım suyuna ihtiyaç duyarlar. S/A oranı makine alçılarında daha düşük olmakla beraber 0.5-07 arasında değişir. Bütün alçı
türlerinde harç hazırlanırken; kaba önce su konulur, daha sonra alçı suyun üzerine normal bir hızda serpeleyerek dökülür. Yeteri kadar alçı suya ilave edildikten sonra yaklaşık iki dakika beklenerek alçının suyu iyice emmesi sağlanır. Bundan sonra homojen hale gelinceye kadar iyice karıştırılır ve karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun alçı harcına alçı veya su ilave edilmez!!!

•Alçı, insan cildine en uygun pH değerine (5,5) sahip malzemedir.

5 ºC altındaki sıcaklıklarda donma riski nedeni ile alçı uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması zorunlu ise alçının suyunu kaybetmemesi için gerekli tedbirler (zemini ıslatma, rüzgara karşı koruma) alınmalıdır.

Mavişehir Boyacı Ustası
Karşıyaka Mavişehir Boyacı Ustası

Alçı Sıvanın Priz Süresi

Alçı suyla reaksiyona girme hızına göre (priz süresi) sınıflandırılır. Ham alçının hidratasyonu (su ile girdiği reaksiyonu) çok hızlı olup saflığına bağlı olarak 3-15 dakika sürer. Uygulamalarda bu yeterli olmayacağından kullanılacağı yere göre ham alçının içine üretim aşamasında katılaşmayı geciktirici bazı katkı maddeleri katılmaktadır. Priz süresi, normal alçıda 8 dakikadan az; katkılı normal alçı, susuz alçı, katkılı susuz alçıda 20 dakika, saten alçıda ise 130 dakikadan az olmamalıdır.

İncelik

Normal alçı, 0.2 mm göz açıklığındaki elek üzerinde kütlece %35’ten fazla kalıntı bırakmamalıdır. Katkılı normal alçı, susuz alçı, katkılı susuz alçıda ise 1.25 mm göz açıklığındaki elek üzerinde kütlece %1’den fazla kalıntı, saten alçıda ise 0.045 mm göz açıklığındaki elek üzerinde kütlece %20, 0.16 mm göz açıklığındaki elek üzerinde kütlece %0.5’ten fazla kalıntı bırakmamalıdır.

Basınç Mukavemeti

Yapı alçılarının basınç mukavemeti, en az 70 kgf/cm2 (7 MPa), saten alçının basınç mukavemeti ise en az 25 kg/cm2 (2.5 MPa) olmalıdır.

Hafiflik

Alçı hafif bir malzeme olduğu için klasik sıva kullanımına kıyasla yapı ağırlığını azaltır. Aynı zamanda uygulama kolaylığı sağlar. Alçı levha sistemleri bu nedenle bölme duvar oluşturma veya taşıyıcı sistem kaplamalarında tercih edilir. Birim hacim ağırlığı su/alçı oranına göre değişmekle beraber yaklaşık 1000 kg/m3 civarındadır. İlave edilen hafif agregalar veya perlitle çok daha düşük değerlere inmek mümkündür.

Isı yalıtımı

Diğer hafif malzemeler gibi alçı sıva veya panel elemanlar da kullanım kalınlıkları ölçüsünde ısı iletkenliğini azaltırlar.

Ses yalıtımı

Ses yutma kapasitesi içerdiği boşluklar nedeniyle yüksektir. Oda akustiği düzenlemelerinde, asma tavanlarda kullanılan bir malzemedir. Lifli alçıpan levhalarda bu özelliği daha iyileşir. Ancak levha kalınlığı da önemlidir.

Yangın dayanıklılığı

Alçı inorganik bir malzeme olup A1 sınıfı yanmaz gruptadır. Alçının dehidratasyonu da endotermik (ısı alan) bir reaksiyon olduğu için yangın sıcaklığını azaltır. Yeterli kalınlıktaki alçı levhalar ile 2 saate kadar yangın dayanıklılığı
elde edilebilir.

Nem dengeleyici özelliği

Alçı gözenekli yapısı nedeniyle mekan içindeki havada bulunan fazla nemi bünyesine alır veya çok kuru ortamda bünyesinden nem vererek ortam dengesini korumaya yardımcı olur. Ancak yüzeyi geçirimsiz hale getirilmiş alçı kaplamalarda nem dengeleme potansiyeli farklılık gösterebilir.

Alçının gözenekli yapısı nedeniyle bünyesine nem alabilme özelliği vardır. Ancak alçının su etkisine yeterince dayanımı olmaması, suda bir ölçüde çözünebilmesi nedeniyle ıslak hacimlerde kullanılmamaktadır. Ancak, konutların mutfak ve banyolarında kullanılabilir.

https://www.izmirboyaci.web.tr

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here